Praktiker Security Alarm.hu

Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft

Elérhető vagyonvédelem 35 év tapasztalattal!

cameras

Kamerarendszerek felépítése

Milyen eszközökből és kamerákból épül fel egy kamerarendszer?

Hagyományos biztonsági kamera
A speciálisan biztonságtechnikai alkalmazásokra kifejlesztett kamerák kis energiafelhasználású berendezések, stabil, megbízható képminőséggel váratlan események (rázkódás, hirtelen fény- vagy hőváltozások stb.) esetén is. Feladattól függően általában fekete-fehér vagy igény szerint színes, elsősorban nappali vagy érzékenyebb kialakítású éjjel-nappali stb. lehetnek, rendkívül széles skálán mozogva a felbontás, fényérzékenység, torzítás stb. értékek tekintetében.

IP kamera
A hagyományos biztonságtechnikai kamerától abban tér el hogy beépített webszerverének köszönhetően alkalmazásakor nincs szükség PC alapú webszerverre. A kamera képét és a rögzített anyagot távolról a világ bármelyik pontjáról, egy Internet-kapcsolattal rendelkező számítógép hagyományos Internetböngészője segítségével megtekintheti. (jelszavas titkosítás beállítható)
Egyes típusoknál a PanTiltZoom funkció segítségével lehetőség van a kamera elektromos mozgatására és a zoomolásra is.
Az IP kamerát gyakran kiegészítik vezetéknélküli hálózati funkcióval továbbá infra funkcióval, ezek méginkább kiterjesztik a felhaszálási lehetőségeket.

Dóm kamera
Ezekkel a kameratípusokkal megoldható olyan területek megfigyelése, ahol hagyományos kamerák helyhiány vagy esztétikai okokból nem alkalmazhatók (pl. műemlékek). Szintén előnyös olyan helyeken, ahol egy nagyméretű kamera elhelyezése balesetveszélyes vagy zavarhatná a jelenlévőket, esetleg a kihívó videórendszer megrongálásának veszélye áll fenn, de biztonsági vagy üzemeltetési szempontból fontos a távoli figyelés (pl. egy vonat vagy villamos hátsó kocsijának szemmel tartása).

Rejtett- és minikamera
Ezekkel a kameratípusokkal megoldható olyan területek megfigyelése, ahol hagyományos kamerák helyhiány vagy esztétikai okokból nem alkalmazhatók (pl. műemlékek). Szintén előnyös olyan helyeken, ahol egy nagyméretű kamera elhelyezése balesetveszélyes vagy zavarhatná a jelenlévőket, esetleg a kihívó videórendszer megrongálásának veszélye áll fenn, de biztonsági vagy üzemeltetési szempontból fontos a távoli figyelés (pl. egy vonat vagy villamos hátsó kocsijának szemmel tartása).

Objektív
A kamerák legfontosabb kiegészítője, a megfelelő típus kiválasztásával határozhatjuk meg, hogy a rendszer mekkora területet, milyen élességi és fényviszonyok között fog látni. Más és más objektívek alkalmazandók egy zárt raktárban vagy egy erőteljes napsugárzásnak kitett parkolóban. Állandó megvilágítású vagy fix területet figyelő biztonsági kamera esetén egyszerűbb és olcsóbb fix objektívek alkalmazhatók. Amennyiben pl. egy raktárban, a változó árukészlet, vagy egy átrendezés miatt módosul a megfigyelendő terület mérete, a variálható fókuszú objektívekkel a megfigyelési pontosság és a képélesség módosítható.

Kameraház
A kameraházak alkalmazásával növelhető a rendszer megbízhatósága és stabilitása. Nemcsak a szélsőséges időjárási és fényviszonyoktól kell védeni az érzékeny eszközöket, hanem közterületen gyakran a garázda elemek tevékenységétől is. A legegyszerűbb napellenzőktől a vandálbiztos kialakításig számtalan változat alkalmazható. A kültéri kamerák minden esetben hőkompenzált fűtött, a környezeti hatásoknak ellenálló kameraházban kerülnek kihelyezésre.

Infra-kamera, infra megvilágító
Amikor a megvilágítás nem megfelelő, vagy pl. éjszaka is szükséges a megfigyelés (pl. egy parkolóban de akár egy raktárban is) a kamerákat speciális infravörös sugárzókkal lehet kiegészíteni. Ezek kamerával egybeépített vagy különálló változatban is léteznek. Segítségükkel olyan emberi szem által nem látható, da a kamerák által feldolgozható fényt bocsátunk ki, amely nagyságrendekkel jobb és részletgazdagabb képet biztosít a védendő területről.

Monitor
A számítástechnikai monitorokhoz hasonló kialakítású, hagyományos képcsöves vagy LCD típusú, fekete-fehér és színes kivitelben. A monitorok speciálisan a biztonsági megfigyelőrendszerek részére lettek fejlesztve, magasabb felbontással és a hagyományos monitorokkal ellentétben kifejezetten a többórás folyamatos működésre optimalizálva.

Digitális képrögzítő (DVR)
Rögzíti a biztonsági kamerák által közvetített képeket beépített merevlemezére, a szükséges dátum és idő információkkal együtt. Segítségével egyszerre megtekinthető az összes rákapcsolt kamera képe is, vagy kiválasztható nagyobb méretben egy kívánt kamera, sőt a kép tovább nagyítható is. A rögzített felvételek néhány másodperc alatt visszakereshetőek akár dátum, vagy esemény alapján is, miközben folyamatosan rögzíti az éppen történteket. A beépített mozgásérzékelő segítségével megoldható, hogy csak akkor rögzítsen felvételt a berendezés, amikor ténylegesen mozgás történik, ezáltal egy éjszaka kihalt üzletben nem foglalja a merevlemez kapacitását a több órán keresztül rögzített "semmi", ellenben ha például betörő jelenik meg, a mozgásérzékelő segítségével azonnal megindul a rögzítés. Speciális funkciói a jelkimaradás (pl. kamera meghibásodása) jelzésétől a jelszavas védelmen át az infra távirányítóig számtalan féle lehet. A képrögzítés minőségének kiválasztásával a néhány napos felvételi időtől több hétig tartó folyamatos felvétel készítését teszi lehetővé egy átlagos winchesterre. Előnye a számítógépes megfigyelők-kel szemben, hogy saját operációs rendszerrel rendelkezik, használata nem igényel számítástechnikai ismereteket, ezáltal működése megbízhatóbb.

  • Önjáró ollós emelő bérlés +

    Önjáró ollós emelő bérlése Székesfehérváron és Fejér megyében! Kattintson a részletekért: Bővebben
  • 1

Kérdése van?