Praktiker Security Alarm.hu

Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft

Elérhető vagyonvédelem 35 év tapasztalattal!

cameras

Kamerarendszer családi házaknál

Hogyan védhetem meg családomat kamerarendszerrel? Néhány alapvető tudnivaló, mielőtt kamerarendszert vásárolunk otthonra.

Biztonsági kamerák a modern biztonságtechnika talán legfontosabb szereplői. Áruk csökkenésével és a kamerarendszerek szolgáltatásainak növekedésével nyilvánvalóvá vált, hogy előbb-utóbb megjelennek otthonainkban is. Családi házunk védelmét mivel is tudjuk jobban kiegészíteni mint egy kamerarendszer felszereltetésével? Komplett szettek tucatjai vannak a világhálón, árak és biztonságtechnikai szolgáltatók garmadája szeretnének elvarázsolni minket és a pénztárcánkat.

Egy kamerarendszer ára

Legfontosabb tehát eldönteni, hogy tényleg akarunk-e egy normális kamerarendszert és mennyit tudunk rákölteni. Amennyiben száz-százötvenezer Forint körül gondolkodunk, akkor egyelőre felejtsük el a rendszert. Sajnos ebből a pénzből is lesz egy-két vállalkozó aki elvállalja költséghatékonynak mondott rendszer telepítését. Fokozottan kell az olcsó húsnak híg a leve mondásra figyelnünk. Ezt még tetézi az is, amikor alkalmi kamerarendszer szerelő próbál nekünk felszerelni valami csúcsszuper rendszert, mely árából már akár futná is egy korrekt rendszerre, azonban nem azt kapjuk amire vártunk.

IP alapú vagy analóg kamerarendszert?

Itt mindenképpen az ár dönt. Lényegében ma már arányban állnak az ip rendszerek árai a minőségükkel. Míg nem is olyan régen irreális volt a különbség a ip és az analóg kamerarendszer között, mára már nagyjából arányba álltak az árak.

Összehasonlításképpen egy analóg rendszer D1-es minőségben azaz 0,3 megapixelt rögzít, míg egy ip rendszernél az általánosan elfogadott minőség az 1,3 megapixeles minőség. Ha életszerűbben akarjuk megfogalmazni,  HD adás az 1280 * 720 pixel, ami lényegében 1 Mpixel. Ehhez a képest az említett 1,3 megapixel ugye 30%-os többletet jelent, ami meglehetősen jól hangzik, azonban tudomásul kell venni azt is, hogy az adatokat tárolni is kell. Az analóg kamerarendszer előnye - az ár mellett - itt mutatkozik meg. Hosszasan lehetne fejtegetni, azonban családi házakhoz egyenlőre még mindig jobb az analóg rendszer.

Mit is akarunk figyelni?

Fontos dolog eldönteni, hogy mik azok a helyek, amelyeket szeretnénk megfigyelni? Elején fontos eldönteni, hogy külteret szeretnénk figyelni, vagy házban is van olyan hely (folyosó, átjáró stb) amit szeretnénk monitorozni. Családi házas kamerarendszernél elsősorban az udvart néző illetve a többi kültéri kamerákra gondolunk. Természetesen lehet beltéri kamerákat is telepíteni, azonban ahhoz, hogy észerevegyük a behatolót illetve a kültéri védelemhez elég, ha a kültéren létrehozunk egy héjvédelmet, amivel lényegében körben látjuk a házat. Ehhez a legjobb megoldás az infraledes csőkamera, mely éjjellátó funkcióval bír. Éjszakai módban fekete-fehér képet ad inframegvilágítás mellett.

 

Mennyi kamerát?

Mindenképpen át kell gondolni a megvédendő területet és építményeket. Nyilván a legfontosabb maga a ház, de ha különálló a garázs akkor annak a védelmire is figyelmet kell szentelni. A fészerben is komoly értékek lehetnek, tehát azt is érdemes be venni a védett területre.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést: fel akarjuk ismerni a betörőt vagy csak látni ahogy elviszik az értékeinket? Amennyiben az első akkor nem csak az épület 4 sarkára érdemes tervezni kamerákat.

Legfontosabb behatolási pontok, amelyet mindenképpen meg kell védeni kamerával:

 • Főbejárat
 • Hátsó bejárat
 • Terasz
 • Garázskapu

Ha ezekhez terveztünk kamerát, utána érdemes megnézni azokat a holttereket, ahol relatíve nagyobb esély van arra, hogy a bűnelkövető megfordul.

Szám szerint tehát - a családi ház adottságaitól függően - 5-6 kamerától kezdődnek azok a rendszerek, amellyekkel már korrekt módon meg lehet figyelni egy családi ház környezetét és megvédeni a benne élőket.

 

Milyen kamerát?

Családi háznál legcélszerűbb infraledes, éjjel is látó csőkamerát felszereltetni. Ezek kompakt készülékek, melyekbe beleépítettek infraledeket is, melyek sötétedéskor bekapcsolódnak. A kamera ilyenkor átvált éjjellátó üzemmódba és fekete-fehérben olyankor is lát, amikor már az emberi szemnek vaksötét van. Ha gondolkozunk azon, hogy belteret is figyeljük, akkor infraledes dómkamerát szereltessük, mely hasonlóan a kültéri csőkamerához sötétben is lát, azonban kialakítása miatt egyrészt olcsóbb (nem kell időjárásállónak lennie stb), másrészt esztétikusabb is és jobban beleolvadhat a környezetébe.

 

Milyen digitális rögzítőt?

Amennyiben eldöntöttük, hogy hány darab kamerát szeretnénk, végig kell gondolnunk, hogy akarjuk-e bővíteni a későbbiekben. A kamerarendszerben a rögzítéshez használt digitális rögzítőt ugyanis úgy gyártják, hogy fix számú kamerát tudunk hozzá csatlakoztatni. Ezek 4, 8, 16 vagy 32 csatornás dvr-t jelentenek. Mivel családi házról van szó, valószínűleg 8 vagy 16 csatornás digitális rögzítőt választunk. Általánosságban véve ma már majdnem mindegyik dvr-t lehet interneten keresztül számítógépen, tableten vagy okostelefonon nézni.

Felszereltségét tekintve a legtöbb hasonló. Az elején végig kell gondolnunk, hogy milyen plusz szolgáltatásokra lesz szükségünk a rögzítőtől:

 • Hibrid rögzítés (analóg és digitális kamerát is lehet hozzá csatlakoztatni)
 • hang rögzítés
 • hdmi kimenet
 • eSata csatlakozó
 • távirányító
 • 1 nél több sata csatlakozó (tehát töb merevlemezt is be tud fogadni a dvr)
 • PTZ vezérlő csatlakozó 485/232 (PTZ kameránál szükséges)
 • spot kimenet

Magyarországon gyakori DVR-márkák:

 • Dahua
 • Samsung
 • Panasonic
 • Identvision
 • Mazi
 • Hikvision
 • Provision
 • Videosec

 

Mekkora merevlemezt vásároljunk?

A digitális rögzítők a számítógépben is megtalálható merevlemezre rögzítenek. Gyakorlati tapasztalat alapján: egy 2-3-4 kamerás rendszerhez elég lehet egy 500 GB-os merevlemez. 8 kameráig elég az 1 TB-os, felette pedig ruházzunk be 2 TB-nyi HDD-re, hogy normális minőségben ésszerű ideig rögzíthessük az eseményeket.

 • Önjáró ollós emelő bérlés +

  Önjáró ollós emelő bérlése Székesfehérváron és Fejér megyében! Kattintson a részletekért: Bővebben
 • 1

Kérdése van?